Билки използвани при чернодробни и жлъчни заболявания

Змийско мляко - Използват се стръковете , събира се цялата надземна част малко преди разцъфтяване , докато цветовете неса се разтворили . Използва се пресният сок от стръковете външно при брадавици които се намазват с него един-два пъти дневно в подължение на няколко дни . Може да се използва и запарка , приготвена от 1 с.лъжица стрита билка накисната в 1/2 л вряща вода за 1 час . Пие се по 50 гр преди лягане .

Глухарче - Използват се корените събрани през есента , когато листната розетка започва да увяхва . Корените се изкопават , изчистват се от прастта и от кореновата шийка и се измиват със стъдена вода . След отцеждане на водата корение се изсушават, докато при пречупване престанат да отделят млечен сок .
Използва се извлек , като 2 чаени лъжички ситно нарязани корени се заливат с 250 см3 студена вода и се оставят да престоят 8 часа . Изпива се на глътки за 1 ден . Прилага се и пресен сок от билката , както и млади листа като салата . Корените влизат в състава на много билкови чаеве .
0 Responses to "Билки използвани при чернодробни и жлъчни заболявания"

Публикуване на коментар