Етерични масла

Етеричните масла са сложна смес от различни органични съединения . Притежават характерна миризма и са летливи . Те са твърде различни от тлъстите масла , с които нямат нищо общо в химично отношение . Основната част от съединенията , които влизат в състава на етеричните масла , са от групата на терпените , които са с изопреноидна структура . В етеричните масла са установени само два класа терпеноиди - монотерпени и сесквитерпени . Наред с терпените в много етерични масла се съдържат и други алифатни и ароматни съединения - най често производни на фенилпропана .Терпеноидите в етеричните масла са въгеводороди или техни кислородни производни - алкохоли , алдехиди , кетони , киселини , феноли , естери и лактони . Повечето от терпените са течности , но сред тях има и кристални вещества , които са разтворени в етеричното масло . Терпените могат да бъдат ациклични ( алифатни ) и циклични ( хидроароматни ) съединения .
В състава на едно етерично масло обикновено влизат десетки различни съединения , но най-често едно от тях е основно и се съдържа в по-значително количество - понякога над 50%. Например в ментовото масло основно съединение е ментолът , в анасоновото - анетолът и т.н. От етеричните масла досега са изолирани над 500 различни съединения .

Етеричните масла са много широко разпространени в растенията . Те са характерни за редица родове и за някой семейства , например Борови , Хвойнови , Лаврови , Седефчеви ,Сенникоцветни , Устноцветни , Сложноцветни и др. В растителните тъкани етеричните масла са разположени в специални етерично-маслени клетки .
Етеричните растения и масла , които се съдържат в тях , намират приложение при лечението на различни заболявания :

1. Противовъзпалителното действие е характерно за етеричното масло на лайката , белия равнец , белия пелин и др.
2. Отхрачващото действие е характерно за етеричните масла които се съдържат в плодовете на някои растения от сем. Сенникоцветни , напр. анасон , резене и др.,а също и в представители на сем. Устноцветни , напр. мащерка , риган и др.
3. Спазмолитично действие имат етеричните масла от много растения , напр.цветовете на лайката , плодовете на кима , кориандъра и резенето . На това действие се дължи благоприятният ефект при стомашно чревните заболявания , придружени с колики и болки.
4. Антисептичното действие е характерно за етеричните масла , съдържащи в по-големи количества фенолони съединения , като напр. евгенол в карамфиловото масло , тимол в мащерката и много други . Дезинфекционното действие на разтвори от тези етерични масла е еднакво по сила с разтвор на фенол , имащ същата концентрация .
0 Responses to "Етерични масла"

Публикуване на коментар