Билки с апетитосъбуждащо и стимулиращо стомашната секреция действие

За лечение на безапетитието от незапомнени времена се използват растения , съдържащи горчиви вещества . И сега в терапията за стимулиране на апетита все още основно място заемат извлеците от горчиви билки и лекарствата , приготвени от съдържащите се в тях горчиви съставки .
Едно от народните имена на червеният кантарион на немски е Tausendguldenkraut , т.е. трева за хиляда гулдена . Отначало като апетитовъзбуждащи са използвани и растения , съдържащи силно отровни горчиви съставки (алкалоиди, гликозиди и др. ) . Някои горчиви растения съдържат и ароматни съставки , които им придават допълнителни апетитовъзбуждащи и стимулиращи стомашната секреция свойства. Горчивите билки имат и други полезни действия : нервноуспокояващи , жлъчногенно , диуретично и др.
Горчивите вещества дразнят вкусовите папили на езика и по рефлекторен път стимулират секреторната и двигателната функция на храносмилателната система и на първо място - стомашната секреция . Извлеците от горчиви билки се оценяват толкова по-високо , колкото по-голям е техния индекс на горчивина .
0 Responses to "Билки с апетитосъбуждащо и стимулиращо стомашната секреция действие"

Публикуване на коментар