Биологично активни вещества в лечебните растения

Георги

Фенолни гликозиди - Агликоните на тези гликозиди са феноли или фенолни киселини . От групата на фенолите най-често се срещат гликозиди на хидрохинона и флорогуцина . В някои семейства , като например Върбовите и Пиреновите тези гликозиди са твърде широко разпостранени . Към семейство Пиренови пренадлежат мечото грозде и червената боровинка , в листата на които се съдържат гликозидите арбутин и метиларбутин с дезинфекциращо пикочните пътища действие . От групата на фенолните киселини с най-голямо значение са пройзводните на бензоената и хидроксиканелената киселина като например р-кумарова , кафена , ферулова , салицилова , галова и др. Някои от тях като например феруловата са с доказано жлъчетворно и жлъчегонно действие . Освен гликозидно свързани фенолните киселини често се срещат свободни или под формата на депсиди . Елаговата киселина , която влиза в състава на някои хидролизиращи се танини , е депсид на галовата киселина.
Тя има силно кръвоспиращо действие . Широко разпространена в растенията е и хлорогеновата киселина , която е депсид между кафена и хининовата киселина . Тя е с жлъчегонно действие . В много представители на семейство Устно-цветни се съдържа и депсидната розмаринова киселина .

Сърдечно действащи глюкозиди - Названието на тези глюкозиди идва от тяхното специфично действие върху сърдечния мускул . Както по действие и терапевтично приложение , така също и по строеж на агликоните те са много добре обособена група . Агликоните им имат стероидна структора и са подобни на половите хормони , жлъчните киселини и витамин D .По строеж се отнасят към две основни групи :
а) карденолиди - в листата на червения и вълнестия напръстник , горицвета , боянката , зокума , момината сълза и др.;
б) буфадиенолиди - в кукуряка , морския лук и дяволската уста . Наред с терапевтичното си действие при сърдечна недостатъчност тези съединения са силно токсични , поради което използването им трябва да бъде винаги под лекарски контрол .

Пиридинови и пиперидинови алкалоиди - Към тази група се отнасят никотинът . който се съдържа в листата ма тютюна ; изопелетиеинът , основна съставка на наровите кори ; силно отровният кониин , който се съдържа в бучиниша .

Изохинолинови алкалоиди - тук се отнасят алкалоидите на опия , който представлява засъхнал и изсушен млечен сок , получен от нарязаните неузрели плодове на сънотворния мак . Опият съдържа до 25% алкалоиди . От него са иолирани около 30 алкалоида , от които по важни са : морфин , наркотин , папаверин , тебаин , кодеин , нарцеин и др.
Изохинолинови алкалоиди се съдържат също така в змийското мляко , росопаса , киселия трън и др.
0 Responses to "Биологично активни вещества в лечебните растения"

Публикуване на коментар