90 дневна диета

90 дневната диета е още позната като диетата на Рина. Първоначално е публикувана през далечната 2000 година, като указание за диета за разделно хранене, както и такава която позволява хранене с комбинирана група храни. Тъй като самата диета се радва на голям интерес през годините, тя претърпява известни корекции на база реалният опит на многото хора които са я пробвали. Нейното най голямо предимство е че позволява да се загуби тегло, без това да е за сметка на гладуване или подлагане на организма на излишен стрес.

Основното на диетата е че тя позволява комбиниране на храните и ротиране на въглехидратите. Това постига ускорен метаболизъм и много изгорени калории.

Диетата е показала забележителен резултати и при хора страдащи от заболявания на щитовидната жлеза, дори когато някои от храните са били изключвани поради противопоказност. Все пак е важно да отбележим че при започването на каквато и да е диета е абсолютно задължително да се консултирате с вашият лекар.

Диета и почивка - на тези две части е разделена и самата диета. Първата част представлява 91 или 88 дни в случай че са изключени дните само на вода. Когато приключите с успешно изпълнение на първата част, преминавате към почивката. Пред почивката която също е 90 дни, основна цел е да захранвате тялото си така че да качвате килограми. Двете части, на диета и на почивка, трябва да са еднакви като продължителност. Ако диетата ви е 90 дни, то и почивката трябва да е толкова.

Пропускането на почивка, може да върне първоначално изгубеното тегло, за това, никога не го неглежирайте. При някой хора първоначалните 90 дни могат да не са достатъчни, но не подценявайте нуждата от почивка. Ако вашият случай е такъв, просто влезте в почивката защото има вероятност да настъпи обратен ефект, ако организмът свикне с първата част.Втората част на диетата също е много важна. През нея организма “забравя” за диетата и също губи килограми, просто по-бавно. Когато изминат 90 дни и от него, отново можете да превключите на част първа.

Понякога се наблюдава рязко сваляне на килограми през първите дни, не се притеснявайте, това обикновено се дължи на загубата на вода. При някой загубата на тегло е най силно в началото, други успяват на по-късен етап. Трети виждат резултат след първият ден на вода. Всеки организъм е различен. Просто не се отказвайте, продължавайте да следвате стриктно диетата и резултатът ще бъде на лице!


90 дневна диета - план за хранене

90 дневната диета изисква преди всичко желязна дисциплина. Тя представлява “въртене” на въглехидратите, тоест, приемане на храна в зависимост от въглехидратното и съдържание. Протеините се приемат през първият ден, втори е ден на нишестето, трети е денят на въглехидратите и ден четвърти е за витамините. След което цикълът се повтаря. Много е важно да следите последователността, тъй като ако спрете за почивка през определен ден, да знаете от къде да започнете на следващият.

Освен въглехидратите и тяхното въртене, съществува и ден 29 който е ден на водата. През този ден приемате само вода, чай, или кафе. Изключват се подсладители от всякакъв вид, мляко и различни кремове.

Въпреки че са имплементирани в диетата, дните на водата могат да бъдат прескачани. В този случай точният брой на дните на целият цикъл става 88, вместо 91 дни. Много е важна консултацията с вашият доктор, ако смятате да изключите дните на водата тъй като това може да е свързано с усложнения при някой заболявания, най вече диабет.

И въпреки всички правила, никога не забравяйте че вие и вашето тяло сте си най важни, затова, когато вашето тяло ви крещи “искам вода” , не се съобразявайте с никакви диети, просто пийте колкото можете повече вода.

Другият елемент с основно значение в 90 дневната диета е времето за хранене. Това зависи от дневните фази на храносмилането в човешкият организъм. Закуската е добре да бъде във фаза на пречистване при която трябва да се консумира възможно най малко количество храна. Обядът и вечерята спадат към хранителната фаза, при нея съставът на храната е определящ, а не нейното количество. През Фазата на смилане не трябва да приемаме храна, тъй като тялото има нужда от време за да преработи вече приетата храна за да успее да оползотвори на пълно нейните хранителни вещества. Повече за хранителният режим в края на статията.



                                                                     



Протеинов ден

Закуската през протеиновият ден, на 90 дневната диета е идентична с тази през останалите дни. Трябва да консумирате само един вид плод или вид неутрална храна, през целият ден. Можете да добавите мед в сутрешното си кафе или чай. Ако все още се чувствате гладни след първият плод, можете да продължите да похапвате от същият но най рано след два часа. Недопустимо е комбинация от други плодове, нито пък зеленчуци. По време на протеиновите дни е добре да експериментирате с различни плодове, тъй като при някой хора могат да се получат неприятни симптоми например от ябълките. Много често се случва да огладняваме още повече или да къркорят червата. В такива случай се препоръчва смяна на плода.

Обядът през протеиновите дни може да бъде богато на протеини месо, яйца или млечни продукти. Тук , както при закуската не трябва да смесваме продуктите. Единствено можете да добавите салата от зеленчуци с малко олио или зехтин.Салатата трябва да е само от неутрални зеленчуци. Можете да използвате 300 мл от бульона на готвеното месо за пиене след обяда.

Опитайте се да разнообразявате с продуктите през всеки протеинов ден.

Вечерята през протеиновия ден трябва да бъде не по рано от 4 часа след обядът. Можете да повторите менюто от обяд но без бульон и хляб. Повтарянето на менюто не е задължително но хората които са го правили показват по добри резултати.

Допустими храни през този ден: Кисело мляко, тиквички с кисело мляко, чушки със сирене. Пълнени чушки, патладжани или домати със сирене. Броколи, авокадо, домати със сирене. Печени гъби с масло и сирене. Пъстърва, скумрия или всякаква хищна риба на скара. Миди, калмари, раци. Пилешко на скара или грил.Варено говеждо със или без зеленчуци. Свинско печено или с кисело зеле.





Ден на нишестето

Закуската е идентична всеки ден, с изключение на деня на водата. В деня на нишестето трябва да изберете един плод или тип неутрална храна и да закусвате само с едно от двете. Отново в 90 дневната диета не се препоръчва да смесвате различните групи плодове.

Обядът трябва да включва въглехидрати богати на нишесте като грах, боб, леща, соя, нахут, ориз, картофи, ечемик или просо. За разлика от протеиновият ден, тук е препоръчителен микса от няколко продукта. Можете да си позволите и съвсем малко хляб. Салатата трябва да е от неутрални продукти.

Вечерята в деня на нишестето трябва да е поне три часа след обяда. Консумирайте същите храни, както при обяда, просто намалете количеството им на половина и изключете хляба.

Допустими храни през този ден: Ориз със зеленчуци. Гроздови сърмички без кайма. Патладжан с ориз и домати. Кисело зеле с ориз. Мусака без месо. Картофени пюрета и салати. Пълнени чушки с картофи. Зелен боб с картофи. Пълнени чушки с боб. Салата боб. Бобена супа. Кюфтета от леща. Леща супа. Киноа с домати. Нахут салата. Зеленчукова крем супа. Супа карфиол.



Въглехидратен ден

При 90 дневната диета, храненето през въглехидратният ден, трябва да включва един плод и да закусвате само с него. Помнете че става дума за плодове и неутрални храни, не е уместно да консумирате друго.

Обядът през въглехидратният ден е основно вегетариански. Може да включва тестени печива, каша от овесени ядки, палачинки, пица и сладкиши но без захар.Салатата също трябва да е съставена от неутрални продукти.

За вечеря можете да приготвите кекс или сладолед. Като задължително трябва да са минали три часа от обяда. Препоръчително е да си хапвате шоколад. Можете да вечеряте същото което сте обядвали но в двойно по малко количество.

Допустими храни през този ден: Пица без месо и колбаси. Спагети с домати. Гъби. Макарони без сирене или кашкавал. Палачинки с гъби. Пълнени печени тестени изделия. Палачинки. Сладкиши. Кроасани. Вегетарианска торта. Зеленчукова пица. Хляб с чесън. Спанак и гъби. Палачинки с тиквички. Палачинки с мед. Бисквити. Торти. Тиквен пай. Понички. Хляб със шоколад. Ябълков пай. Вафли. Морковена торта. Кускус. Всякакъв вид сладки тестени изделия без сирене и яйца.

Ден на витамини

В деня на витамините също трябва да изберете един плод или неутрална храна без подправки и да се придържате към нея до обядът. Комбинацията от храни също не се допуска и при закуската в този ден.

През обядът можете да комбинирате различни видове храни. Освен плодове, можете да обядвате и неутрални храни, без подправки. Ако изберете зеленчуци за обяд можете да ги овкусите с лимон но в никакъв случай не добавяйте мазнини. Можете да изберете и сушени плодове.
За вечеря можете да продължите с храните от обяда като трябва да позволите поне два часа време между храненията.

Допустими храни през този ден: Два Портокала. Две Кивита. Три Каисий. Банан. Грозде. До две райски ябълки. Едно манго. Чаша ягоди. Няколко ябълки. Смокини около осем. Половин пресен ананас. Боровинки. Няколко мандарини. Малини. Сливи. Нектарини. Резан диня. Чаша плодов сок. Сок от моркови. Череши около 200 гр. До 100 гр.сурови ядки.

Ден на вода

Веднъж месечно има ден на водата, който е всеки 29 пореден. Винаги е предшестван от ден на витамини и задължително трябва да имаме протеинов ден след него. Пие се само вода, чай или кафе без подсладители. Ако все пак не можете да издържите без храна, е допустимо да хапнете една зеленчукова супа без мазнини или подправки.
Има възможност водните дни да се прескочат, при това положение цялата диета продължава 88 вместо 91 дни.
Има два варианта ако решите да го пропуснете. Единият е просто да преминете към следващият ден от списъка. Вторият е да не го пропускате като в този ден добавите вода + зеленчукови супи
Въпреки всичко много добре вземете под внимание здравословното си състояние и при всички случаи се консултирайте с вашият лекар за диетата като цяло, както и за изключването на този ден от нея.
Имайте предвид че денят на вода не е с цел загуба на тегло. Неговата цел е детоксикацията. Дори и да си върнете килограми след този ден, не се притеснявайте това е напълно нормално.

Неутрални плодове и зеленчуци - Рукола. Гъби. Домати. Авокадо. Краставици. Коприва. Ряпа. Тиквички. Цвекло. Патладжан. Лук. Броколи. Чесън. Магданоз. Зеле. Алабаш. Цикория. Чушки. Моркови. Праз. Репички. Карфиол. Маруля. Целина. Спанак.

Хранителен режим

Навикът на хранене изгражда рутина. Организмът привиква и всеки ден като по часовник “алармира” че е време за похапване. Преработването на храната от организма е разделено на три части, това се фаза на изчистване, хранене и фаза на храносмилане. Те винаги следват точно тази последователност. Продължителността на всяка фаза е осем часа.

Фазата на изчистване започва около 4 сутринта. През нея можете да ядете само плодове и зеленчуци както и да пиете много вода. Можете да приемате и фрешове. Важно е просто да не смесвате групите храни. Аок приемът на една праскова например не е достатъчен, можете да приемете втора, но не по рано от два часа след приема на първата. Много е важно никога да не пропускате закуската тъй като тя активира храносмилането и подготвя тялото за следващите фази

Фаза на хранене. Тя продължава от 12 на обяд до 8 вечерта. Като вечерите винаги трябва да са не по късно от 8. Всеки е различен и всичко зависи от това как се чувствате но като цяло избягвайте късните вечери. Можете да добавите по голяма салата например при обяда, това ще ви държи сити по дълго време и ще ви помогне да не чувствате глад. Количеството на храната което приемате не е строго регламентирано така че в началото можете да завишите леко порциите. Но не се притеснявайте, най трудно е в началото. След това организмът привиква към по малките количества приета храна.

Фазата на храносмилане също е осем часова и продължава от 8 вечерта до 4 сутринта. През тази фаза не трябва да консумирате никаква храна.
Много е важно, което е и основната цел на 90 дневната диета, да се изгради план за хранене който много стриктно да се спазва. По този начин тялото ще се освободи от стреса на предишни гладувания, или прекалявания с храната и ще започне да губи мазнини. Просто следвайте редуващите дни в таблицата, като не се изкушавате да нарушавате последователността им. Комбинацията на храни също спомага за  по ефективно храносмилане, осигуряващо максимална полза за организма.



Още по темата:
90 дневната диета
Използвани снимки от https://www.pexels.com

0 Responses to "90 дневна диета"

Публикуване на коментар